Borike Sjemec BBK00U Sarajevu je 30.11.2016. godine, održana Osnivačka skupština ''Društva za spas Bosanskog brdskog konja''. Osnovni i jedini cilj Društva je da se spasi ova ugrožena pasmina i poveća njena brojnost.

 

Skupštini su prisustvovali:

1.   Harbinja Dervo, Sarajevo, BiH

2.   Akademik Prof. Dr. Dževad, Jahić, Sarajevo, BiH

3.   Prof. Dr. Miroslav Medenica, Podgorica, CG

4.   Izet Ferhatbegović, Sarajevo, BiH

5.   Enver Žiga, Sarajevo, BiH

6.   Ivana Medenica, Podgorica, CG

7.   Dinno Kassallo, Sarajevo, BiH

8.   Arnautović Armin, Sarajevo, BiH

9.   Stojanović Dragoljub, Borike (Rogatica), BiH

10. Arnautović Danis, Sarajevo, BiH

11. Radović Vojko, Sarajevo, BiH

Nakon usaglašavanja prijedloga i primjedbi usvojeni su Odluka o osnivanju Društva i Pravilnik o radu društva. U Upravni odbor Društva izabrani su: Dervo Harbinja, predsjednik, Miroslav Medenica, Izet Ferhatbegović, Dragoljub Stojanović i Enver Žiga. Dervo Harbinja će kao Predsjednik Upravnog odbora zastupati i predstavljati Društvo za spas bosanskog brdskog konja. Za predsjedavajućeg Skupštine izabran je Radović Vojko.

Dodijeljena su zaduženja da se pripremi pravni okvir saradnje sa sadašnjim i budućim uzgajivačima Bosanskog brdskog konja. Dogovoreno je da se tokom decembra ove godine održi Prva sjednica Upravnog odbora na kojoj će biti razmatran Plan rada za 2017. godinu.

***

Podsjećamo na veoma tešku situaciju za grla ergele Borike koja su napuštana i nalaze se na planini Sjemeć. Nadležne institucije nisu ništa uradile da se spase napušteni konji. Konji su i dalje na Sjemeću bez hrane, na otvorenom gdje je već ima snijega. Ako se ništa ne preduzme ni jedno grlo Arapske pasmine neće preživjeti zimu, a grla Bosanskog brdskog konja koji su otporniji na zimu stradat će od napada vukova i od gladi, jer nemaju hrane.

 

Fotografije su snimljene na Sjemeću 2.12.2016. godine. Izvor fotografija je Facebook grupa Borike

Borike Sjemec BBK04

Borike Sjemec arapski02

Borike Sjemec arapski03Borike Sjemec BBK01

Borike Sjemec BBK05

BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X