Skupstina UNAXXVAFO 5676Obavještavmo vas da će se u subotu 10. juna 2017 god. u 16 sati u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići kod Olova održati godišnja skupština Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja.

Na Dnevnom redu skupštine će biti imenovana radnih tijela skupštine, podnešeni izvještaji: predsjednika, predstavljanje uzgojnog programa i razmatrana tekuča pitanja bitna za uzgoj Bosanskog brdskok konja.

Ovo je ujedno susret i druženje uzgajivača bosanskog brdskog konja jer na skupštinu dlaze uzgajivači i ljubitelji ove pasmine iz nekoliko Evropskih zemalja (Njemačke, Slovenije, Švajcarske, Hrvatske, Srbije i domači uzgajivači. Koliko je ova ugrožena pasmina konja više priznata van Bosne i Hercegovine, govori podatak da je od 45 članova ovog međunarodnog udruženja, samo 10 članova je iz Bosne i Hercegovine.

Iz Njemačke dolazi predsjednik njemačkog društva prijatelja uzgajivača bosansko brdskog konja, koje je osnovano još davne 1986. godine. Članovi Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja iz Njemačke, Švajcarske, Slovenije i Hrvatske dolaze autobusom uz turistički oblazak Bosne i Hercegovine. Oni će posjetiti Mostar, Sarajevo, Visoko i Borike kod Rogatice. Iz Srbije dolazi pet uzgajivača koji ukupno imaju 22 grla čistokrvnih bosanskih brdskih konja.

Skupština i druženje će se održati u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići kod Olova gdje je u sklopu Centra nedavno osnovana ergela "BOSAT" za uzgoj Bosanskog brdskog konja. Ergela ima jednog pastuha linije Miško, jednog mladog pastuha iz vlastitog uzgoja linije Djulbeg, pet kobila iz boričkog uzgoja i nekoliko grla iz narodnog uzgoja koja su u tipu bosanskog brdskog konja.

Skupština je otvorena za javnost. Izjave za medije su planirane 30 minuta prije početka skupštine, poslije skupštine ili po dogovoru.

Poslije skupštine je večera i druženje.

Rezervacija nočenja u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići - www.srca.bamože se izvršiti na kontakte: logoSrca

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili tel. 080 02 22 29 i 00387 61 050 060

 

Dobrodošli novi članovi i ljubitelji našeg malog diva – bosanskog brdskog konja, kome prijeti izumiranje !

Međunarodno udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja

Anton Dolinšek, predsjednik l.r.

Enver Žiga, Predsjednik Upravnog odbora

Međunarodnog udruženja uzgajivača Bosanskog brdskog konja

BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X