konjiPrenosimo otvoreno pismo ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH gospodinu PROGRAMA novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2018. godinu i drugih akata o poticajima za uzgoj zaštićenih pasmina među kojima je i bosanski brdski konj. Da li su akti zaista planirani za poticaj uzgajivačima koji posjeduju životinje uzgojene u čistoj  krvi?

Pismo prenosimo u cjelosti.

Poštovani gospodine ministre,

Moje ime je Anton Dolinšek, osnivač sam i vlasnik ergele za uzgoj bosanskog brdskog konja „Planido“ koja se nalazi u mjestu Rtiče (u blizini Zagorja ob Savi) u Sloveniji. Pored toga predsjednik sam Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja. Udruženje koje je priznato kao uzgojna organizacija na nivou EU radi već 8 godina i prvenstveni mu je cilj spasiti od nestanka ovu vrijednu kritično ugroženu pasminu. To radimo putem povećanja broja uzgajivača, a samim tim i povećanjem brojem konja pasmine. Za sada imamo izvanredne rezultate (reaktivirali smo uzgoj u Njemačkoj, pronašli nove uzgajivače u Švicarskoj i Holandiji, reaktivirali uzgoj u Srbiji, a povećali smo i broj uzgajivača u Sloveniji, BiH i Hrvatskoj). Mi uzgoj obavljamo isključivo u čistoj krvi. Vodimo matične knjige i svakom ždrebetu se uzima dlaka ili krv radi provjere roditelja… Za sada smo uspjeli spasiti pasminu od nestanka.

Na web stranici vašeg ministarstva pročitali smo PROGRAM novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2018. godinu „Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima – Poticaji za poljoprivredu“ i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i uslovima ostvarenja novčane podrške po modelu poticaja proizvodnji.

I u jednom i u drugom aktu, između ostalog govori se o poticajima za uzgoj zaštićenih pasmina među kojima je i bosanski brdski konj. Međutim u daljem tekstu stoji da klijent ima pravo na naknadu ako posjeduje životinju uzgojenu u čistoj krviili u tipu nekeod izvornih zaštićenih pasmina životinja.

Gospodine ministre pripadnost pasmini se dokazuje DNK analizom, matičnim listom, a mi u Udruženju radimo i mitohondrijsku DNK analizu. Pripadnost pasmini ne poznaje izraz „u tipu“ ili je čisti uzgoj ili nije. Ako nije onda je križanac. Izgleda da je izraz »u tipu« izmislio neki vaš činovnik ili pročitao u literaturi staroj 50 godina.

Vi u vašim aktima izjednačavate uzgoj u čistoj krvi koji je sa stanovišta očuvanja pasmine jedini validan, sa uzgojem životinja (križancima) za koje ne postoje ama baš nikakvi dokumenti o njihovom porijeklu.

Koga vi ustvari pomažete? Hoće li se sada pojaviti neko ko je nakupovao desetine konja ( svakakih križanaca) po Romaniji ili Podveležju i tražiti da mu isplatite naknadu.

Zar je moguće da službenici koji su radili pomenute akte toliko ne znaju o bosanskom brdskom konju. Dok mi trošimo energiju, novac i vrijeme da bi sačuvali ovu pasminu, vi na ovaj način radite suprotno.

Gospodine ministre, predlažem da učinite sve da bi se navedeni akti promijenili u smislu da se novčana podrška daje samo za grla uzgojena u čistoj krvi jer samo to ima smisla kod bosanskog brdskog konja.

Sredstva koja ste predvidjeli kao poticaj su minimalna i ni u kojem slučaju neće uticati na povećanje uzgoja, ali je destimulativno za prave uzgajivače njih izjednačiti sa ostalim, to je na koncu nemoralno!

Ovo pismo vam šaljem kao otvoreno iz razloga da neki od vaših službenika ne bi dobio želju da ga baci u koš prije nego dođe do vas.

Nadam se da ćete shvatiti da ovo pišem krajnje dobronamjerno jer mene-nas interesira samo bosanski brdski konj i njegov položaj.

Pozdrav

Anton Dolinšek

Rtiče, 14.06.2018 god.

BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X