kresevoVeć sedmu godinu zaredom Zavičajna udruga „Kreševski citrin“ organizira GEOkamp, koji je ove je godine održan na lokalitetu  Vaganj. Sedamdesetak sudionika iz BiH i zemalja okruženja imali su prigodu istražiti nekoliko lokaliteta na kojima je bilo moguće naći izuzetne primjerke minerala i kristala srednjobosanskog škriljavog gorja.

 

Kreševo je mali gradić smješten u srednjobosanskom rudogorju. Tradicija rudarenja i obrade minerala kontinuirano se tu, sve do današnjih dana, može pratiti već duže od dva milenija. Na tragovima rudarenja nastala je i zavičajna udruga „Kreševski citrin“ koja se bavi zaštitom, prikupljanjem i prezentacijom mineralnog bogatstva srednjobosanskog škriljavog gorja te zaštitom prirodnih i kulturnih vrijednosti.

GEOkamp je zamišljen kao druženje i razmjena iskustava ljubitelja minerala i kristala svih uzrasta. Tijekom GEOkampa stručne radionice su održali Alojz Filipović s temom „Geologija srednjobosanskog škriljavog gorja“, Jozo Puljić s temom „Geostaze kristala i minerala“, te Žarko Bešlić koji je vodio radionicu „Nastanak i razvoj kristala i minerala“. Uz druženje u prekrasnoj prirodi brda i planina kreševskog kraja organizatori su demonstrirali i postupak ispiranja zlata na kreševskim zlatonosnim potocima.

Sudjelovalo je  sedamdesetak učesnika iz BiH i zemalja okruženja. kresevo2

Posebnu vrijednost ovoga druženja predstavlja veliki broj mladih i djece koji su tijekom dva dana imali prigodu naučiti osnovne vrste minerala Središnje Bosne.

Nakon terenskog rada, u kampu je organiziran izbor najljepših kristala pronađenih tijekom GEOkampa. Među izlošcima mogli su se vidjeti lijepi primjerci kvarca, tetraedrita, pirita, malahita, azurita, kalcita, auripigmenta, realgara i drugih minerala. Stručni žiri za najljepši kristal izabrao je faden kvarc Roberta Cigelja. Drugo mjesto osvojio je Emil Rimac s tetraedritom, a treće Aleksandra Dujić s kristalima auripigmenta.

Kampiranje je za sve sudionike bilo besplatno, a za ugođaj pobrinuo se rock bend „Hepek“ iz Fojnice

Uz GEOkamp, Zavičajna udruga „Kreševski citrin“ svake godine organizira i Međunarodni sajam minerala, stijena i fosila koji će se ove godine održati po dvanaesti put 10. i 11. 10. 2015.. Članovi udruge zaslužni su i za revitalizaciju Oberske pećine, najvećeg srednjovjekovnog rudnika žive, te projekt „GEOstaze kristala i minerala srednjobosanskog škriljavog gorja“. On povezuje zanimljive lokalitete u minerološkom i petrološkom smislu s kulturno – povijesnim i prirodnim znamenitostima kreševskoga kraja.

BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X