Ricine u Vrilu 01I ove kao i prethodnih 7. godina nastavlja se tradicija speleoloških i znanstvenih istraživanja Speleološkog društva „Mijatovi Dvori„ iz Tomislavgrada kroz 8. Međunarodnu speleološku-znanstveno-istraživačku ekspediciju Ponor Kovači-Izvor Ričine 2017., od nedjelje 27.08. do petka 01.09. 2017. godine.

Istraživanja će se organizirati u okviru dvije sekcije, speleološke, koja obuhvaća bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja te znanstvene, koja uz speleološka i biospeleološka, obuhvaća: geološka, hidrološka, geomorfološka, arheološka, biološka, agronomska i druga.

Namjeravamo nastaviti istraživanja ogromnog podzemnog sustava Ponor Kovači-Izvor Ričine ronjenjem dolaznog sifona u Izvoru, gdje se 2015. godine stalo, dok bi u ponoru pokušali nastaviti istraživanje više od 2 km nizvodno od Ponora, gdje se stalo prije 4 godine. U slučaju nepovoljnih hidroloških uvjeta i visokog vodostaja, nastavljamo istraživati brojne jame i špilje na okolnim masivima planina: Grabovica, Tušnica, Ljubuša, Vran, Kamešnica, Čvrsnica. Smještaj ekspedicijskog logora će biti tradicionalno u Prisoju, na padinama Tušnice, iznad Buškog jezera, a na kampu ćemo predstaviti rezultate prethodnih 7 Ekspedicija promocijom prigodne publikacije.

Sve zainteresirane pozivamo da se prijave na kontakt adrese:
Miro Šumanović : Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Roman Ozimec : Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Josip Marković : Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
a oko 01. 07 2017. slijedi i drugi Poziv s detaljnijim podacima o Ekspediciji.

Budite nam dragi gosti i nastavimo zajednički istraživati vrijedne speleo-hidrološke i biološke dinarske podzemne sustave. Radujemo se Vašem dolasku!

SD „Mijatovi Dvori“ Tomislavgrad 
Udruga „Naša baština“ Tomislavgrad – Zagreb 
BIOSPELD – Biospeleološko društvo u Bosni i Hercegovini 
ADIPA – Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske

BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X