izjNaučni skup bit će posvećen obilježavanju sto dvadeset godina od rođenja Hamze Hume (1895–1970), a održat će se 21. i 22. aprila 2016. godine na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru.

Nakon naučnog skupa „Slovo o Maku“ posvećenog velikanu poetske riječi Maku Dizdaru upriličenog u maju 2012. godine, te naučnog skupa posvećenog Aleksi Šantiću, A. B. Šimiću i Zuki Džumhuru održanog u aprilu 2014. godine, organizatori nastavljaju tradiciju obilježavanja jubileja književnih umjetnika koji su rođenjem vezani za Bosnu i Hercegovinu. Zahvaljujući angažmanu organizatora i finansijskoj podršci Federalnog ministarstva za nauku i obrazovanje u augustu 2013, odnosno, u augustu 2015. godine objavljeni su zbornici radova s prethodnih skupova.

Zbog toga, Fakultet humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu i U. G. Slovo Gorčina iz Stoca pozivaju vas da svojim radom doprinesete naučnom i stručnom valoriziranju poetičkog i jezičkog obrasca književnog opusa Hamze Hume.

Rad naučnog skupa odvijat će se u okviru dvije sekcije:

Sekcija za nauku o književnosti i kulturi čije će istraživanje biti usmjereno na:

1.      Poetski opus Hamze Hume (mjesto u književnom kanonu; poetički kodovi i intertekstualni aspekti; hercegovački i mostarski kontekst)

2.      Humin prozni opus (Grozdanin kikot kao prvi poetski roman; pripovjedni opus do Drugog svjetskog rata i nakon njega; roman Adem Čabrić u intermedijalnom obzoru)

3.      Hamza Humo kao urednik i novinar (lista Zabavnik, časopisa Gajret, lista Novo doba te novinar Pres-biroa i Politike) i

II Sekcija za nauku o jeziku čije će istraživanje biti usmjereno na široko postavljeno lingvističko, književnojezičko i stilističko određenje umjetničkog izraza Hamze Hume.

Nakon izlaganja referata i njihove recenzije prihvaćeni radovi bit će objavljeni u zborniku.

Kotizacija se ne plaća, troškove dolaska i boravka u Mostaru snose sami učesnici.

Prijave su zatvorene 31. 12. 2015. godine. Za eventualna pitanja možete se obratiti na adrese: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.  ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Izvor: www.izj.unsa.ba

BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X