potraga-za-vojnicimaPrije sto godina cijeli svijet je bio uvučen u rat koji se vodio u Europi. Afrikanci, Australci, Azijci, Amerikanci u sklopu vojnih jedinica borili su se daleko od svoje domova za interese velikih kolonijalnih carstava.

Opširnije...

gombanje00Po naslovu ćete pomisliti da se radi o nekoj dresuri ptica sokolova, al’ nije tako. Radi se o fitnesu koji je nekada bio besplatan. Kada, kako i zašto je počinjao organizovani sport u Bosni i Hercegovini…

Opširnije...

ZOK 1Od internet portala www.photogalerija.com dobili smo prava da prenesemo u cjelosti članak 'Tehnički podaci šumske pruge Zavidovići – Olovo – Kusače, 1901. godine' Ovaj internet portal bavi se istorijom željeznica kroz fotografiju i arhivsku građu i autorsko dijelo je Srečka Ignjatovića. Tekst prenosimo u cjelosti:

Opširnije...

atletika u sarajevu eso-vilic1U Bosni i Hercegovini su oduvjek postojali narodni oblici sportskih takmičenja narodne atletike (npr. skok u dalj, bacanje kamena s ramena i sl.) upražnjavani na različitim oblicima zabave. U periodu austro-ugarske vlasti u Bosni i Hercegovini dolazi do osnivanja sportskih društava (klubova). Pored ostalih sportova tada počinje da se razvija i atletika.

Opširnije...

Drvorezbarstvo 01Ovog puta smo vam pripremili “zaustavljene inserte” iz dokumentarnog filma Stari zanati u Bosni i Hercegovini

DRVOREZBARSTVO I PLETARSTVO

Urednica: Nadža Mehmedbašić

Scenarij: Arif Zulić

Opširnije...

BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X