evlija-celebi00U narednom članku donosimo neka nova saznanja o prevođenju Seyahatnâme (Putopisa) poznatog osmanskog putopisca Evlije Čelebije. Da li Čelebija zaista lupetao cifre ili su lupetali oni koji su bavili njegovim rukopisima? Biće da je Evlija ipak dobro brojao. Saznajte...

Opširnije...

potraga-za-vojnicimaPrije sto godina cijeli svijet je bio uvučen u rat koji se vodio u Europi. Afrikanci, Australci, Azijci, Amerikanci u sklopu vojnih jedinica borili su se daleko od svoje domova za interese velikih kolonijalnih carstava.

Opširnije...

gombanje00Po naslovu ćete pomisliti da se radi o nekoj dresuri ptica sokolova, al’ nije tako. Radi se o fitnesu koji je nekada bio besplatan. Kada, kako i zašto je počinjao organizovani sport u Bosni i Hercegovini…

Opširnije...

ZOK 1Od internet portala www.photogalerija.com dobili smo prava da prenesemo u cjelosti članak 'Tehnički podaci šumske pruge Zavidovići – Olovo – Kusače, 1901. godine' Ovaj internet portal bavi se istorijom željeznica kroz fotografiju i arhivsku građu i autorsko dijelo je Srečka Ignjatovića. Tekst prenosimo u cjelosti:

Opširnije...

atletika u sarajevu eso-vilic1U Bosni i Hercegovini su oduvjek postojali narodni oblici sportskih takmičenja narodne atletike (npr. skok u dalj, bacanje kamena s ramena i sl.) upražnjavani na različitim oblicima zabave. U periodu austro-ugarske vlasti u Bosni i Hercegovini dolazi do osnivanja sportskih društava (klubova). Pored ostalih sportova tada počinje da se razvija i atletika.

Opširnije...

BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X