gombanje00Po naslovu ćete pomisliti da se radi o nekoj dresuri ptica sokolova, al’ nije tako. Radi se o fitnesu koji je nekada bio besplatan. Kada, kako i zašto je počinjao organizovani sport u Bosni i Hercegovini…

Opširnije...

ZOK 1Od internet portala www.photogalerija.com dobili smo prava da prenesemo u cjelosti članak 'Tehnički podaci šumske pruge Zavidovići – Olovo – Kusače, 1901. godine' Ovaj internet portal bavi se istorijom željeznica kroz fotografiju i arhivsku građu i autorsko dijelo je Srečka Ignjatovića. Tekst prenosimo u cjelosti:

Opširnije...

atletika u sarajevu eso-vilic1U Bosni i Hercegovini su oduvjek postojali narodni oblici sportskih takmičenja narodne atletike (npr. skok u dalj, bacanje kamena s ramena i sl.) upražnjavani na različitim oblicima zabave. U periodu austro-ugarske vlasti u Bosni i Hercegovini dolazi do osnivanja sportskih društava (klubova). Pored ostalih sportova tada počinje da se razvija i atletika.

Opširnije...

Drvorezbarstvo 01Ovog puta smo vam pripremili “zaustavljene inserte” iz dokumentarnog filma Stari zanati u Bosni i Hercegovini

DRVOREZBARSTVO I PLETARSTVO

Urednica: Nadža Mehmedbašić

Scenarij: Arif Zulić

Opširnije...

zakon-o-drustvimaU vrijeme osmanske vlasti u Bosni i Hercegovini postojali su neki vidovi organiziranog ljudskog udruživanja radi ostvarenja određenih zajedničkih interesa, npr. esnafska udruženja, vjerske općine i sl., ali se nije osjećala naročita potreba za dobrovoljnim udruživanjem u određene svrhe. Pod austrougarskom upravom udruživanje je imalo širi smisao i u svojim ciljevima postepeno je zahvatalo sve oblasti društvenog života.

Opširnije...

BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X