atletika u sarajevu eso-vilic1U Bosni i Hercegovini su oduvjek postojali narodni oblici sportskih takmičenja narodne atletike (npr. skok u dalj, bacanje kamena s ramena i sl.) upražnjavani na različitim oblicima zabave. U periodu austro-ugarske vlasti u Bosni i Hercegovini dolazi do osnivanja sportskih društava (klubova). Pored ostalih sportova tada počinje da se razvija i atletika.

U ovom periodu osnivanja sportskih društava nije bilo društava koja su se striktno bavila atletikom, ali su u nekim društvima postojale atletske sekcije.

Kao začetnici atletike u Srajevu spominju se: Zdravko Jevtanović - takmičar na kratke staze, Feodor Lukač - skok u dalj, Stevo Jokanović - bacač kugle i Branko Skakić – bacač diska. Samoinicijativno, od strane pojedinih sarajevskih sportista, 20. avgusta 1911. godine, u Sarajevu je organizovana prva atletska manifestacija (atletski miting). I to zamislite sve o trošku samih atletičara. Skoro isto kao i danas. Trčalo se na 100 i 200 metara, skakalo na dalj i vis, bacala kugla i disk. (Lukač, 1972.26).

Začetnici atletike u Sarajevu morali su nastaviti studij u Beču, Budimpešti i Pragu, i uključili se u tamošnje atletske klubove. Bosanskohercegovački atletičari su ostvarivali dobre rezultate u okviru bečkog sportskog kluba VIENA. Pod rukovodstvom jednog američkog trenera, juna 1914. godine na univerzitetskom prvenstvu od 10 mogućih osvojili 8 prvih mijesta (Lukač, 1972. 27; Zečević, 1973. 24). Bili uspješni van domovine kao i danas.

Sve je prekinuo rat 1914. godine. Sudbina atletike u proteklih stotinjak godina je da se počne da razvija, pa njen razvoj opet prekine rat.

Preporučujemo lijep tekst autora Bate Rafajlovića o početku atletike u Sarajevu pedesetih i šesdesetih godina prošlog stoljeća. Tekst je na linku: http://mirzahasanefendic.com/?p=1340

Literatura:

  • Lukač Feodor, 1972. Rađanje lake atletike u Bosni i Hercegovni prije 60 godina, Prilozi za istoriju fizičke kulture, br. 5. ’Komisiju za istoriju fizičke kulture Bosne i Hercegovine’ Sarajevo, 25 – 29;
  • Zečević Ljubiša 1973. Atletika u Bosni i Hercegovnini, Prilozi za istoriju fizičke kulture, br. 6.’Komisiju za istoriju fizičke kulture Bosne i Hercegovine’ Sarajevo, 19 – 24;
  • www.mirzahasanefendic.com

atletika u sarajevu eso-vilic2

Atletičar Eso Vilić,

preuzeto sa: www.mirzahasanefendic.com

BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X