Jezik-grafija-kardas00bBosanska pismenost na kamenu predstavlja jedinstven i originalan jezički izraz nastao u srednjem vijeku. Počevši od Humačke ploče iz 11. stoljeća, on se razvija sve do pada Bosne pod osmansku vlast i dijeli se na dva perioda – prvo traje do 13. stoljeća, kome pripadaju najstariji tekstovi i drugo, mlađe, kome pripadaju epitafi.

 Natpisi i jednog i drugog perioda predstavljeni su u ovoj knjizi vrlo iscrpno i bogato naučno opremljeni. Tako se, nakon uvodnog dijela o dosadašnjim proučavanjima i zadacima istraživanja te općenito o procesu nastajanja i konceptu natpisa, ovaj jezički korpus ispituje s aspekta grafije, fonetike, morfologije, leksike i sintakse. Nakon toga je dat cjelokupan korpus s originalnom transkripcijom, transliteracijom i prijevodom na savremeni bosanski jezik uz nekoliko faksimila, potom registar natpisa, indeks imena i na kraju opširan spisak literature.

Time smo dobili vrijedan originalni naučni rad koji predstavlja nezaobilaznu referencu pri daljim proučavanjima historije bosanskog jezika.

Izdavač knjige je Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu, knjiga je izdata u ediciji Radovi, knj. 19, 2015. godine i ima 247 strana.

Cijena knjige je 25,00 KM.

Jezik-grafija-kardas01

Sve dodatne informacije u vezi narudžbe knjige možete dobiti od Instituta za jezik na njihove kontakte:

INSTITUT ZA JEZIK UNIVERZITET U SARAJEVU

Ulica Hasana Kikića br. 12Jezik-grafija-kardas02
71000 Sarajevo
Tel.: +387 33 200 117
Fax: +387 33 206 864
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X