Kroz-Bosnu-Borojevic 00Knjiga pisana s ciljem da olakša putovanje i približi Bosnu svakom koje želio ili imao potrebu putovati Bosnom. A danas je to jedan poseban putopis u prošlost, kada se putovalo danima, al' s merakom.

Već na početku kaže da je Bosnom najpovoljnije putovati u razdoblju od sredine maja do sredine oktobra. Vjerujemo mu.

Naslov izvornog djela je: ''Durch Bosnien: Illustrirter Führer auf der k. u. k. Bosna-Bahn und der bosnisch-hercegovinischen Staatsbahn Doboj-Siminhan / von Svetozar Boroević'', Wien : K. u. k. Bosna-Bahn, 1887 (Wien: Steyrermühl), 1887.

‘’Kroz Bosnu: ilustrirani vodič C.-k. bosanske željeznice i Bosanskohercegovačke državne željeznice Doboj-Simin Han’’

Ovaj putopis je pisan prije 130 godina, tek je sada preveden. S njemačkog je preveo Darko Stipanović, a predgovor za ovo izdanje napisao je Drago Roksandić.

Izdavači ovog prijevoda su: izdavač ‘’Srednja Europa’’ iz Zagreba i Udruženje za modernu historiju iz Sarajeva

Knjiga se u Zagrebu i u većem dijelu Hrvatske može kupiti po cijeni od 90,00 kn, u Knjižarama Školske knjige diljem Hrvatske, Knjižari Menart u Avenue Mallu, Knjižari Dominović, Knjižara Ljevak u Zagrebu i Knjižara Nova u Osijeku.

Također, može se naručiti na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

U Sarajevu se knjiga može kupiti u knjižari Svjetlost u Titovoj ulici, ili naručiti u Udruženju za modernu istoriju, na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

***

U prvom dijelu knjige (poglavlja I-III) su opće upute putnicima, kraći povijesni pregled Bosne, opis zemlje i ljudi. Da je autor znao da ćemo se prebrojavati narednih stotinu godina, sigurno bi izostavio navoditi podatke za svako veče naselje/grad o brojnosti jednih, drugih i trećih. A šteta što nam nije ostavio više podataka, recimo o izvozu šljive iz Brčkog (str. 92.) i o kojima iz Rogatice koji su poznati diljem zemlje (str. 73. ).

U drugom dijelu knjige (poglavlja IV-IX) sadržan je opis cijele rute putovanja.

Iako je knjiga naslovljena kao vodič c.-k. Bosanskim željeznicama, autor je putovao i na druge načine, pješice, kolima i na konju. Često je odsjedao u nekim mjestima uz željeznicu i pravio jednodnevne ili višednevne izlete u neka mjesta i destinacije do kojih nije mogao doći željeznicom. Iz Dervente pravi izlete do samostana Plehan pješice i na ruševine tvrđave Dobar na Bosni (kolima). Iz Doboja putuje kolima u grad Tešanj i na brežuljak Lug ide pješice. Iz Zenice putuje kolima do Travnika, iz Travnika nastavlja put do Jajca. Iz grada Kaknja, preko Obri i Kraljeve Sutjeske penje se na srednjovjekovni grad Bobovac gdje su bosanski banovi i kraljevi 'razvili raskoš'. Sa Bobovca se preko Dragovića spušta u mali grad Vareš, iz Vareša putuje dolinom Stavnje i preko Podlugova odlazi u Visoko. Za Podlugove, kroz koje vozovi idu danju noću, veli da se prekrcavaju kromove rudače dobivene u Varešu, a potom otpremaju za Belgiju i Englesku. Iz Visokog se pješice penje na Grad (tu su ostaci kraljevskog srednjovjekovnog grada, koji su i danas vidljivi, ali današnji turisti taj grad ne vide zaslijepljeni misterioznim turističkim ponudama). Iz Visokog putuje u Kiseljak i Fojnicu. Vrativši se u Visoko, nastavlja putovati željeznicom prema Sarajevu, ali nadomak Sarajeva od Vogošće planinskom željeznicom koja vodi uz rječicu Ljubinu izletuje do Čevljanovića gdje se nalazi rudnik mangana (zamislite ne spominje tu tradicionalnu Čevljansku koridu). Dolazi u Sarajevo. U Sarajevu opisuje skoro sve, od Aršin-kamena do tvornice duhana, sve poznate institucije i građevine. Izletuje do Ivanina odmorišta sa pogledom na grad, okolna brda i klisuru Miljacke, zatim izlet do Vrela Bosne, Ilidže i Blažuja. Pravi višednevni izlet u istočnu Bosnu, posjetivši gradove: Višegrad, Pale, Praču, Rogaticu, Goražde, Čajniče, Foču. Iz Sarajeva putuje u Mostar niz Neretvu sve do Blagaja, preko Konjica i Jablanice. Mostaru se vrača još jednim višednevnim izletom i zahtjevnijom turom. Šest sati jahanja Sarajevo-Trnovo, isto toliko od Trnova do Kalinovika, tri i pol sata Kalinovik-Ulog, šest sati Ulog-Nevesinje (preko visoravni Morine), peti dan kolima putuje od Nevesinja do Mostara.

08-derventa

Derventa

Drugi dio njegovog putovanja željeznicom je od Doboja do Siminog Hana (oko 66 km od današnje Tuzle). Izletuje od Donje Tuzle do Zvornika i Brčkog.

Cijelom rutom putovanja, ne propušta navesti svako selo kroz koje je prošao i lokalne puteve.

U trećem dijelu knjige (poglavlje X) dat je opis bosanskih željeznica: povijest gradnje, tehnički podaci, pogonska sredstva (koje lokomotive u upotrebi), organizacija i poslovanje. Na kraju je popis korištenih izvora (literature) i popis ilustracija na kojima su neka od mjesta kroz koje je autor proputovao.

Čestitamo mu.

Aferim Borojeviću! Pogotovo na iscrpnom jahanju naokolo do Mostara, preko Kalinovika, Uloga i Nevesinja.

U nastavku donosimo cijeli Predgovor knjige i autorove fotografije.

02-maglaj

Spomenik husarima u Maglaju

 

Predgovor

Prije nego što su c.-k. postrojbe okupirale Bosnu općenito su samo znanstvenici putovali ovom zemljom. Međutim, novim političkim uređenjem Balkanskog poluotoka potaknuto je i putovanje ovom zemljom čija poslovična „nesigurnost“ sve više prelazi u područje mitologije.

Danas bogato razvijena cestovna mreža i pouzdane sigurnosne službe otvaraju, posebice u Bosni, kako učenjacima tako i prijateljima prirode, jedno područje čija duga i promjenama ispunjena povijest progovara iz tisuću ruševina čija veličanstvena ljepota nudi najraznovrsnije, međutim uvijek očaravajuće prizore, dok ovdašnje stanovništvo putniku namjerniku dočarava dobar dio orijentalnog življenja sa svim njegovim mističnim dražima i u njegovoj poetičnoj osebujnosti.

Bosna je zemlja čije će otkrivanje još dugo potrajati; znanstvenicima je ona prostrano nalazište u njihovim istraživanjima, putniku je prostorno blizak i siguran dio tajanstvenog Orijenta, rasipno obdaren prirodnim ljepotama, a turistu svijet prepun snažnih podražaja.

Bosna zaslužuje da se njome putuje!

Objektivni opis prilika u Bosni koji slijedi želi olakšati praktično putovanje i unaprijediti poznavanje ove zemlje.

Sarajevo, u ožujku 1897.

05-tesanj

Tešanj

01-sarajevo

Sarajevo

06-maglaj-panorama

Maglaj panorama

03-vranduk

Vranduk

04-zvornik

Zvornik

 10-zepce

Žepče

09-doboj

Doboj

 11-zenica

Zenica

13-visoko

Visoko

07-maglaj-dzamija-i-utvrda

Džamija i kaštel u Maglaju

12-vogosca

Prerada rudače u zadruzi „Bosna“ kod Vogošće

14-ljubinje

Postaja planinske pruge Ljubinje

15-gracanica

Gračanica

16-Solana-Franje-Josipa-u-Simin-Hanu

Solana Franjo-Josip u Simin Hanu

17-Spreca

Klanac na Spreči

18-Donja-Tuzla-zeljeznica

Donja Tuzla (kolodvor)

19-sarajevo-direkcija

Zgrada direkcije C.-k. bosanske željeznice u Sarajevu

20-brod-most

Željeznički most kod Broda

 

 

 

 

BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X