Vilini konjici u bih poziv00Pridružite nam se i pomozite istraživanje distribucije vilinih konjica u Bosni i Hercegovini! Udruženje BIO.LOG i sekcija za istraživanje vilinih konjica „Lestes“ pozivaju vas da se u 2016. godini uključite u istraživanje vilinih konjica i pomognete nam prikupiti što više podataka o rasprostranjenju ovih mističnih insekata u Bosni i Hercegovini.

Najaktivnijim učesnicima ćemo na kraju 2016. godine dodijeliti vrijedne nagrade koje uključuju knjige o vilinim konjicima, kao i različite poklone/suvenire sa motivima vilinih konjica.

O vilinim konjicima u BiH i našim aktivnostima u istraživanju ovih insekata možete saznati na našoj web stranici: http://www.biolog.ba/odonata

http://www.biolog.ba/odonata/ukljucite-se.html

***

Jedna od naših najvažnijih aktivnosti je istraživanja distribucije vilinih konjica u BiH, prije svega rijetkih i ugroženih vrsta, i njihova zaštita. Ovim istraživanjem želimo obuhvatiti što veći broj lokaliteta i poboljšati poznavanje rasprostranjenja 64 vrste vilinih konjica koje su do sada registrovane u BiH i možda pronaći i neke nove vrste koje do sada nisu bile poznate u zemlji.

Pored istraživačkog rada stručnjaka zbog velikog broja lokacija za istraživanja i potrebe stalnog praćenja promjena stanja populacija, istraživanja distribucije nemoguće je bez značajnijeg angažmana volontera i građana. Uz vašu pomoć možemo proširiti znanje o vilinim konjicima u BiH, pomoći očuvanju njihova staništa i spriječiti nestanak ugroženih vrsta. Nije bitno koliko znate o ovim interesantnim stvorenjima jer kroz aktivnosti grupe imate priliku naučiti mnogo i pomoći na razlićite načine. Sve što vam je potrebno jeste entuzijazam i ljubav prema prirodi.

Ukoliko ste zainteresovani uključite se u neku od sljedečih aktivnosti:

  • Pridružite nam se i učestvujte u terenskim istraživanjima
  • Učestvujte u događajima koje organizujemo
  • Uključite se u praćenje populacija ugroženih vrsta
  • Pomozite promociju naših aktivnosti

Javite nam ukoliko ste negdje zabilježili neku vrstu i pomozite u prikupljanju podataka o njihovom rasprostranjenju. Sve što je potrebno je napraviti fotografiju i poslati je na našu email adresu zajedno sa osnovnim podacima. Više o tome možete saznati ovdje.

Ukoliko imate foto aparat, ukoliko provodite vrijeme u prirodi, u blizini potoka, rijeka, jezera ili drugih slatkovodnih staništa, obratite pažnju na viline konjice. Pored lijepih fotografija možete pomoći identificirati staništa rijetkih vrsta i pomoći njihovoj zaštiti. Pošaljite nam vaše fotografije vilinih konjica i pomozite da saznamo koje vrste žive u svim krajevima naše zemlje.

Kontaktirajte nas i ukoliko ste zainteresovani za uspostavljane naučne saradnje u cilju istraživanja i zaštitu vilinih konjica i slatkovodnih staništa u BiH i regionu.

Za dodatne informacije o planu i rasporedu aktivnosti provjeravajte našu stranicu ili nas kontaktirajte na email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Vilini konjici u bih poziv

BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X