sismis2018Mali potkovasti šišmiš je izabran za ‘Šišmiša godine 2018’ od strane BatLife Europe.

Organizacije u preko 30 evropskih zemalja, uključujući i Centar za krš I speleologiju iz Sarajeva, će se u 2018. godini fokusirati na promociju rješenja za pitanja zaštite i podizanja svijesti o ovoj veoma interesantnoj vrsti šišmiša.

Mnoge populacije malih potkovastih šišmiša u Evropi su u posljednjem vijeku zabilježile dramatičan pad usljed gubitka staništa, sanitarne sječe i progona jedinki. Međutim, zahvaljujući novim studijama, trendovi populacije pokazuju da je pad usporio i čak mijenja smjer u nekim dijelovima Evrope. Ovo je uglavnom zbog usvajanja i implementacije dugoročnih aktivnosti očuvanja na terenu, koje su u poslednjih 30 godina primjenjivali na stotine kolega koje se bave istraživanjem i zaštitom šišmiša. Uprkos pozitivnom trendu, vrsta je i dalje odsutna u velikim, ranije okupiranim područjima, i još uvijek su potrebne aktivnosti za poboljšanje stabilizacije ovih populacija.

Mali potkovasti šišmiš je vrlo mala vrsta, težine samo 4 do 7 grama. Ljeti koriste kuće, crkve i druge zgrade za podizanje mladih. Staništa koja preferiraju prilikom ishrane su šume, živice i voćnjaci gdje love moljce, mušice i druge insekte. Tokom zime, ova vrsta se može naći da hibernira u pećinama, tunelima, rudnicima i podrumima.

Dr Jasja Dekker, predsjedavajuća organizacije BatLife Europe: "BatLife Europe i njegovi članovi su odabrali malog potkovastog šišmiša za “Šišmiša godine 2018”, jer je ovoj maloj vrsti potrebna naša podrška za oporavak od opadanja brojnosti populacije i ponovno naseljavanje svih potencijalnih oblasti. Ova vrsta u velikoj mjeri zavisi od ljudskih aktivnosti jer koristi zgrade i druge izgrađene objekte za formiranje porodiljskih kolonija."

"Kao posljedica njihovog sinantropskog ponašanja neophodno je uključiti sve zainteresovane strane u aktivnosti očuvanja", dodao je Jasminko Mulaomerović iz Centra za krš i speleologiju. "Svaka promjena u našem okruženju, bilo da je to u arhitekturi ili u šumarstvu, ima uticaj na ovu vrstu koja je u velikoj mjeri prisutna i u Bosni i Hercegovini."

BatLife Europe omogućuje međunarodnu komunikaciju i razmjenu znanja kako bi se promovisao uspješan suživot ljudi i šišmiša.

© Wolfgang Forstmeier

Izvor: Centar za krš i speleologiju

sismis2018

 

BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X