Rukopis-turista-izBelgije00Ekskluzivno objavljujemo rukopis belgijskih turista iz 1904. godine. Rukopis je pisan na francuskom jeziku.

 

Prije nekoliko dana u 'poštansko sanduče' (inbox) Old Postcard of Bosnia stigla je iz Belgije ova poruka:

Please send me your post address, I have a very special book written by hand and full with all postcards by a Belgian tourist visiting your country in 1904.

Naime, javio nam se gospodin Patrick Vercruysse iz Belgije i ponudio nam, bez ikakve naknade, jedan zanimljiv rukopis, pisan rukom, na francuskom jeziku, iz 1904. godine u golemoj rezoluciji 300 dpi. Uz tekst je mnoštvo razglednica, fotografija i poneka mala skica geografske mape. Razglednice su većinom poznate, a možda ima i poneka da je do sada nismo imali.

Ovog puta objavljujemo dio koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, iako su turisti putovali od Trsta, duž jadranskog primorja, uz Neretvu, a cijela poglavlja posvećena su Mostaru, Blagaju i vrelu Bune, Sarajevu, putu od Sarajeva do Jajca, Jajcu, Banja Luci i na kraju i Zagrebu.

Boek druk-2

Gospodin Vercruysse vlasnik je firme Slavino (www.slavino.be) koja je osnovana 1983. godine, pod imenom Yugoslavino, od 1991. godine nosi naziv Slavino. Firma se bavi uvozom i distribucijom vina iz zemalja bivše Jugoslavije. Nalazi se u belgijskom mjestu Oostakker (Gent).

______________________________

Potrebna nam je pomoć od nekog ko zna i može pročitati tekst u rukopisu na francuskom jeziku, kako bi mogli objaviti i tekst prevoda. 

 

Old postcard of Bosnia & BhDOCumentary

U nastavku donosimo nekoliko stranica rukopisa, a ostale stranice koje se odnose na BiH možete pogledati na Facebook strani Old postcard of Bosnia.

Boek druk-72

Boek druk-81 Boek druk-87

Boek druk-113

Cijeli album možete pogledati na Old postcard of Bosnia

BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X