cajnicko01Javna rasprava Bosna Radosne vijesti uz knjigu Čajničko četveroevanđelje: Bosanski rukopis s početka 15. stoljeća ur. Erma Ramić Kunić (Sarajevo: Institut za jezik, 2017)

Sarajevo, 1. februar/veljača (četvrtak) 2018. godine

Velika dvorana Općine Stari Grad Sarajevo, početak u 19:00 sati

 

Međunarodni forum Bosna će u okviru cjelovitog programa Šesta Sarajevo UN sedmica međuvjerskog sklada u svijetu, uz saradnju i podršku Općine Stari Grad Sarajevo i Instituta za jezik u Sarajevu, organizirati javnu raspravu Bosna Radosne vijesti: Uz knjigu Čajničko četveroevanđelje: Bosanski rukopis s početka 15. stoljeća, ur. Erma Ramić Kunić (Sarajevo: Institut za jezik, 2017). Rasprava će biti održana 1. februara/veljače (četvrtak) 2018. godine, s početkom u 19:00 sati, u velikoj dvorani Općine Stari Grad Sarajevo (ul. Zelenih beretki br. 4).

Čajničko četveroevanđelje rukopisno je djelo bosanske srednjovjekovne književnosti, jedino od svih preživjelih koje se i sada nalazi u Bosni. Komisija/Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine 2013. godine proglasila ga je bosanskohercegovačkim nacionalnim spomenikom. Prijepis Čajničkog četveroevanđelja napravila su peterica bosanskih pisara. Dosadašnja filološka istraživanja, koja su uključivala paleografske, fonetske i morfološke uvide, manje ili više su jasno potvrđivala da je riječ o tekstu koji neosporivo pripada bosanskoj redakciji s predlošcima u starijoj tradiciji. Leksikološkim istraživanjem Erme Ramić Kunić stečena su nova i jasnija znanja o karakteristikama tog bosanskog rukopisa.

O ovoj knjizi, važnom doprinosu u istraživanju bosanskog naslijeđa, govoriti će: Mile Babić, Alen Kalajdžija, Mehmed Kardaš, Lejla Nakaš i Erma Ramić Kunić, prirediteljica knjige. Raspravu će moderirati Nerin Dizdar.

Rasprava je otvorena za članove i prijatelje Međunarodnog foruma Bosna, predstavnike medija i širu javnost.

Vazani članci:

 

Erma Ramić-Kunić (prir.): Čajničko četveroevanđelje, bosanski rukopis s kraja 15. stoljeća

 


BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X